Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

«Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ Γ΄ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΓΟΡΑ" - Γ. Σούρλας


Ζαγορά, 22-4-2007

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ:

«Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ Γ΄ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΓΟΡΑ

- 250 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ»

2007-04-22-kallinikos-250-xronia-1
Πέρασαν 250 χρόνια από τότε που ο γιος του Ζαγοριανού Χατζηδημήτρη Μαυρίκιου, ο Κωνσταντίνος (Καλλίνικος), εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη.
Έστω και με καθυστέρηση τόσων ετών, συνήλθαμε σήμερα εδώ στον ιερό χώρο, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου για να προσευχηθούμε για τον Πατριάρχη, να τον τιμήσουμε για την προσφορά του στην εκκλησία μας, στα γράμματα και ιδιαίτερα στη Ζαγορά.
Σήμερα από εδώ, την επόμενη Κυριακή στο Βόλο ξεκινάμε μια προσπάθεια ενημέρωσης για την κορυφαία και πολύπαθη αυτή προσωπικότητα με τον Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο και τον συγγραφέα Αγαμέμνονα Τσελίκα.
Με την βοήθεια του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας και προσωπικά τον συγγραφέα του πρώτου τόμου για τον Πατριάρχη κ. Τσελίκα θα προχωρήσει η μελέτη και η αξιοποίηση των αυτογράφων κωδικών του, η καταγραφή και παρουσίαση όλων των δραστηριοτήτων και της προσφοράς του.
Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, να εγκατασταθεί μια έκθεση με τα ιερά σκεύη, τα άμφια, τα χειρόγραφα και όλα τα αντικείμενα του Πατριάρχη. Επιβάλλεται να φιλοτεχνηθεί μια προτομή που να δεσπόζει στην πλατεία της Ζαγοράς. Να συντηρηθεί η βρύση του Πατριάρχη στη συνοικία της Μεταμόρφωσης. Επίσης να βρεθεί ο τάφος του Πατριάρχη.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και εγώ προσωπικά που έχω την τιμή να προεδρεύω θα είμαστε συμπαραστάτες στην Δημοτική Αρχή στην προσπάθεια αυτή.
Οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι έτσι ώστε η Ζαγορά εκτός από τουριστικό κέντρο να αναδειχθεί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους εδώ στη Ζαγορά, στη Μαγνησία στην Ελλάδα, ότι γεννήθηκαν και έδρασαν σπουδαίες προσωπικότητες.
Εκτός από τον Καλλίνικο ανήλθαν στα ύπατα αξιώματα της Ιεροσύνης και άλλοι Ζαγοριανοί όπως:
- Ο Προκόπιος, (Παν. Σισμάνης) εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων το 1787
- Ο Διονύσιος, (Διονύσης Παρδάλης) χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κυνουρίας το 1812 και μυήθηκε στην Φιλική εταιρεία το 1820.
- Ο Ματθαίος, (από οικογένεια Σισμάνη) χειροτονήθηκε Επίσκοπος Σκιάθου και Σκοπέλου το 1778.
- Ο Δοσίθεος, Επίσκοπος Σελευκίας. Με πρωτοβουλία του μεταφέρθηκε η κάρα του Αγίου Λαυρεντίου στον ΄Αγιο Λαυρέντιο το 1800.
- Ο Φιλόθεος, Επίσκοπος Φαρσάλων είναι ο αρχαιότερος από τους Ζαγοριανούς Ιεράρχες.
Η Ζαγορά υπήρξε ακόμη γενέθλια γη σπουδαίων πολιτικών, διανοούμενων, εμπόρων, ευεργετών, πατριωτών. Ζαγοριανοί εντάχθηκαν στον Ιερό Λόγο και πολέμησαν υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη το 1821 και έπεσαν μαχόμενοι στο Δραγατσάνι για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού
Ζαγοριανός ήταν ο ιδρυτής του Παντοίου Πανεπιστημίου.
Δεν γνωρίζω αν τόσοι πολλοί σπουδαίοι σε μια τόσο μικρή περιοχή όπως η Ζαγορά διέπρεψαν αλλού.
Η διαπίστωση αυτή με οδήγησε σε σκέψη και απόφαση να εκπονήσω μια μελέτη που να συμπεριλαμβάνονται αυτές οι φυσιογνωμίες οι πρωτοπόροι της Ζαγοράς και πρώτα ο Θεός θα παρουσιάσω το καλοκαίρι εδώ στη γενέτειρα τους.
Πρέπει να διασώσουμε και να αναδείξουμε τα ιστορικά μνημεία στη Ζαγορά.
Να διασωθεί και να αξιοποιηθεί το σχολείο του Ρήγα το ξακουστό ως «Ελληνομουσείο». ΄Ηδη, εξασφαλίσθηκαν οι πιστώσεις για την μελέτη και την αναπαλαίωση.
Να αξιοποιηθούν τα κληροδοτήματα.
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο στη μνήμη του Ζαγοριανού δωρητή Πάντου έχει προγραμματίσει έντονη παρουσία και δραστηριότητες πνευματικού χαρακτήρα στη Ζαγορά.
Θησαυρός ανεκτίμητος η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, η συγκρότηση της οποίας άρχισε το 1762 από τον Ζαγοριανό Πρίγκο και συμπληρώθηκε αργότερα με τα έντυπα και χειρόγραφα που δώρισε ο Πατριάρχης Καλλίνικος.
Ο Πατριάρχης εκτός από τα σπουδαία έντυπα και χειρόγραφα, μας άφησε και μια σπουδαία παρακαταθήκη.
Να δίνουμε προτεραιότητα στην παιδεία.
Ότι αξίζει και το υστέρημά μας να το δώσουμε για την μόρφωση των νέων μας, γιατί όπως έλεγε και ο Ρήγας Βελεστινλής «εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή, με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη».
Ο Πατριάρχης Καλλίνικος φροντίζει να χτιστούν σχολεία, και όχι μόνο, αυτός ανέλαβε την μισθοδοσία των δασκάλων, παρά τις δυσκολίες τις οικονομικές, για να επιβιώσει. Άλλωστε, πέθανε σε απόλυτη φτώχια.
Γι΄ αυτή την εξέχουσα προσωπικότητα πρέπει να μάθουμε να διδαχθούμε περισσότερα, να τον τιμήσουμε. Να πούμε στους νέους της Ζαγοράς και σε όλους ότι πρέπει να είναι περήφανοι για τους προγόνους τους και πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους για την πατρίδα και την ανθρωπότητα.
Φέτος η Ζαγορά γιορτάζει διπλά αφού:
Συμπληρώνονται 250 χρόνια από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Καλλίνικου Γ΄.
Συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του Ρήγα στο Βελεστίνο και που μαθήτευσε στη Ζαγορά.
Το γεγονός αυτό υπαγόρευσε την συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων από τον Δήμο και το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας Ρήγας Βελεστινλής.
πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: