Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Η αλήθεια για το σπίτι του Αγίου Εφραίμ - Και γιατί κόλλησε η "συζήτηση";


Η αλήθεια για το σπίτι του Αγίου Εφραίμ


Ο Άγιος Εφραίμ βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο, όχι μόνο από τους πιστούς που έτσι και αλλιώς τον επικαλούνται συχνά, αλλά και για πιο καθημερινά πράγματα!
Και αυτό έχει να κάνει με το σπίτι, που σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε το 1384 ο Άγιος, που είναι κοντά στην πλατεία Βουβής. Ο βαρύς χειμώνας, όπως ήταν λογικό, έφερε επί της ουσίας την οριστική καταστροφή στο κτήριο. Έτσι με αφορμή το σπίτι τις τελευταίες μέρες – εκτός Τρικάλων – έχει αναπτυχθεί μια περίεργη συμπεριφορά, αφού μπαίνει στην συζήτηση και το οικονομικό με το θέμα του εράνου!
Μια ομάδα ατόμων που δηλώνει «φίλοι του Αγίου Εφραίμ», με επιστολή της στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών και κοινοποίηση σε δήμο Τρικκαίων, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και αλλού ζητάει να αναλάβουν δράση η Μητρόπολη και ο Δήμος για να σωθεί η οικία ή να γίνει παρεκκλήσι εκεί!
Βέβαια το περίεργο είναι ότι πριν συντάξουν την επιστολή και προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες δεν φρόντισαν να ρωτήσουν σε ποιον ανήκει το οικόπεδο! Το έκανε το trikalaola.gr και αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο, όπου η ιδιοκτήτρια είχε πριν από κάποια χρόνια συζήτηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη π. Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο για να αγοράσει η Μητρόπολη το χώρο και να γίνει εκεί το παρεκκλήσι, χωρίς όμως να προχωρήσει η συζήτηση. Έτσι γεννά πολλά ερωτήματα το πώς προσπαθούν να κάνουν έρανο, όταν το πρόβλημα δεν είναι το οικονομικό αλλά καθαρά η ιδιοκτησία.
Όσο αφορά για την τιμή προς τον Άγιο Εφραίμ, ο εφημέριος του Ιερού Προσκηνυματικού Ναού του Αγίου Στεφάνου –που κατά την παράδοση βαπτίστηκε ο Άγιος – ο πρωτοπρεσβύτερος Εφραίμ Γιαννάκος τόνισε ότι τόσο στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου, όσο και σ’ αυτό της Παναγίας Φανερωμένης τιμάται πάντα ο Άγιος Εφραίμ, ενώ τόσο ο πρώην Μητροπολίτης κ .Αλέξιος, όσο και ο νυν Σεβασμιώτατος Τρίκκης κ. Χρυσόστομος έχουν πάντα στην σκέψη τους το πώς μπορεί να υπάρξει ένα εκκλησάκι προς τον Άγιο στο χώρο που έζησε τα παιδικά του χρόνια.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε δήθεν πρωτοβουλίες που να κάνουν με την αγωνία ορισμένων να δικαιωθεί η μνήμη του Αγίου. Αυτός δεν έχει ανάγκη από εμάς με ξαφνικούς εράνους, αλλά εμείς από αυτόν και το πλέον βασικό είναι να τιμάτε στην καρδιά και στην ψυχή μας…

Σχ:  Και γιατί κόλλησε η "συζήτηση";

Δεν υπάρχουν σχόλια: