Ταμένο blog...
στίγματα κάποιων στιγμών
και θαυμάτων

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Γιαννάκο, το σταυρό σου! Γιάννης Μαντίδης

Γιαννάκο, το σταυρό σου! Γιάννης Μαντίδης

Παλιές γνωριμίες σε άσπρο - μαύρο...

Γιάννης Μαντίδης
Κάτω Λεχώνια Βόλου: 2428 93773 

Έκδοση:
Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Πορφυρογένη (δες)
Αγριά Βόλου, τηλ: 24280 91320
Έτος Ιδρύσεως 1978

****

Αυτοβιογραφικά στοιχεία που συνθέτουν μια πορεία γεμάτη από ποικιλόχρωμα στιγμιότυπα, αποτελούν τον βασικό κορμό του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Μαντίδη με τίτλο «Γιαννάκο, το σταυρό σου!» που εκδόθηκε πρόσφατα από το Κοινωφελές Ιδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, στην Αγριά. Ο υπότιτλος «Παλιές γνωριμίες σε άσπρο-μαύρο» υποδηλώνει με εύγλωττο τρόπο την πρόθεση του συγγραφέα να πραγματοποιήσει νοερή περιήγηση σε πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του.
Μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο, και το γνωστό του καυστικό χιούμορ, για το καινούργιο του πόνημα, ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρει : «Του το ‘λεγε η μάνα του κι αυτός το πήρε και το ‘κανε βιβλίο. Και το ‘γραψε με τα συνήθη υλικά, που βάζει στα γραφτά του: Κάτι από χιούμορ, από σάτιρα και αυτοσαρκασμό. Κι όπως λέει ο ίδιος, το άρχισε σαν προσωπικό του ημερολόγιο, με αναμνήσεις παλιών γνωριμιών, κάπου όμως του ξέφυγε ο ειρμός κι έγινε ανάγνωσμα ποικίλης ύλης».
Θ’ αρχίσει αφηγούμενος την άλλη τρανταχτή συμπεθεριά του, αυτή με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, το δικτάτορα. Η πρώτη ήταν με τον Αριστοτέλη Ωνάση, και αποτέλεσε το θεματικό επίκεντρο προηγούμενου βιβλίου του πολυπράγμονος Γιάννη Μαντίδη. Ο συγγραφέας θα περιπλανηθεί σε γνωστές και άγνωστες νεανικές του ιστορίες, θα σταθεί στα χρόνια της θητείας του στην εφημερίδα «Θεσσαλία», θ’ αναφερθεί στην ιστορία της και στη σχέση του με τον ιδιοκτήτη – εκδότη Γεώργιο Παρασκευόπουλο, θα θυμηθεί τους συναδέλφους του και τις χαρές και λύπες που έζησε μαζί τους, θα ξεφυλλίσει κάποιες σελίδες δημοσιογραφικές των ημερών της χούντας και θα τελειώσει με το «άλλοτε και τώρα» της δημοσιογραφίας μας, εκείνης της παλιότερης και της σημερινής, της εκσυγχρονισμένης.
Ο συμπολίτης δημοσιογράφος ο οποίος αρθρογραφεί στον «Ταχυδρόμο» τα τελευταία χρόνια, περιγράφει με λόγο μεστό, ευθύ και μεγάλη ευαισθησία, προσωπικές μνήμες του παρελθόντος. «Ναι, δεν θα ξεχάσει και τον πολιτισμό, τον παραδοσιακό και τον ανόθευτο, αλλά και τον παραπολιτισμό» που κατέγραψε και καταγράφει πάντα με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο.
« Είναι μια ιστορία αληθινή, που πιάνει απ΄ τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου και φτάνει πάλι σε χρόνια Κατοχής, αυτής των μνημονίων. Ένα δημοσιογραφικό ταξίδι άγριο και νοσταλγικό, στενάχωρο κι ευτυχισμένο, περίεργο, προκλητικό, χριστιανικό και απαγορευμένο. Ίσως να χρειαστεί και η γονική συναίνεση για το αναγνωστικό κοινό» υπογραμμίζει με αυτοσαρκαστική διάθεση ο ίδιος και προσθέτει : «Το «Γιαννάκο το σταυρό σου» μοιάζει να γράφτηκε σε παλκοσένικο, για μια παράσταση πραγματική που σκηνοθέτησε ο ίδιος, ο συν-γραφόμενος και παίζει, θέλοντας και μη, πότε σαν πρωταγωνιστής και πότε σαν κομπάρσος. Αν άξιζε το έργο θα φανεί, στο χειροκρότημα»

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Μαντίδη είναι έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη» και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου», «Χάρτα» και «Πέννα» σε μια συμβολική τιμή, ώστε τα έσοδά του ν’ απαλύνουν ανθρώπινες ανάγκες των δύσκολων καιρών μας.

Πηγή:  http://www.taxydromos.gr/

******

(Σημείωση: Όποιος ενδειαφέρεται τώρα (2015) για το βιβλίο, να επικοινωνήσει με το Κοινωφελές Ιδρυμα Πορφυρογένη, τηλ. 24280 91320)
























Δεν υπάρχουν σχόλια: